Logo_5561b329cb

Morgen brengen schoolleiders uit het voortgezet onderwijs een bedrijfsbezoek aan ASML in Veldhoven. ASML is één van vooraanstaande technologische bedrijven in Nederland die hun ervaringen en kennis gaat delen met scholen. Het bezoek aan ASML vormt het vierde bedrijfsbezoek in een serie van vijf bezoeken georganiseerd door het landelijke onderwijsprogramma School aan Zet. Bedrijven zijn net als scholen aan de slag met de ontwikkeling naar een lerende organisatie en hebben hierin al belangrijke stappen gezet. De ervaringen uit het bedrijfsleven kunnen als inspiratie dienen voor scholen die ook deze ontwikkeling (willen) doormaken. Dit meldt Platform Bèta Techniek.

Tijdens elk bedrijfsbezoek staat er een ontwikkelaspect van de lerende organisatie centraal. Om inzicht te krijgen in de processen van de lerende organisatie is samen met een aantal voorlopende scholen het Ontwikkelmodel Lerende Organisatie ontwikkeld. Tijdens het bedrijfsbezoek aan ASML staat het ontwikkelaspect 'Goede differentiatie' centraal. Bij differentiatie gaat het om de mate waarin de school een ambitie per groep van leerlingen definieert, bijstelt en daarop interventies bepaalt, en de mate waarin leraren de leeropbrengsten van leerlingen meten, analyseren en daarop het leerproces aanpassen. Medewerkers van ASML zullen workshops verzorgen voor de aanwezige schoolleiders en hun collega's over: 'Meerwaarde van goede differentiatie', 'Maatwerk', 'Kwaliteitszorg' en 'Uitdagingen rond specialiseren en uitbesteden'. 

School aan Zet wil met de bedrijfsbezoeken laten zien dat juist in de onverwachte of minder voor de hand liggende ontmoeting, vaak veel geleerd kan worden. En zodoende scholen aan te moedigen ook buiten de eigen sector te zoeken naar aanpakken voor de dagelijkse schoolpraktijk. Na de bezoeken aan Tata Steel , Shell, Siemens en ASML gaan de schoolleiders nog naar Philips op 11 december.

© Nationale Onderwijsgids