Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Scholen en schoolsoorten dreigen om te vallen en te verdwijnen door de krimp in het onderwijs. De scholen nemen nu vaak ook noodgedwongen maatregelen die formeel niet mogelijk zijn. Er is in het onderwijs grote behoefte aan maatregelen tegen de krimp. De PO-Raad en de VO-raad luiden daarom de noodklok over het voortdurend uitstellen van het omzetten van beleidsvoornemens in concrete maatregelen tegen de krimp. Dat meldt de PO-Raad.

Half november werd een zeer kritische evaluatie gepubliceerd, waaruit bleek dat door de Wet Fusietoets de voortgang van kwalitatief goed onderwijs in gevaar komt. De PO-Raad en VO-raad zeggen onder meer bezorgd te zijn omdat de minister en staatssecretaris van Onderwijs nog geen maatregelen hebben getroffen. De bewindslieden geven aan eerst te willen spreken met deskundigen en het veld. Pas op 1 maart 2016 zijn de bewindslieden van plan de Kamer de informeren over de conclusies.

De raden stellen echter dat de duidelijke uitkomsten van de evaluatie de gesprekken volkomen overbodig maken. “De ernstige knelpunten waar onze leden mee geconfronteerd worden, vereisen dat nu concrete daden gesteld worden die een oplossing voor scholen in krimpsituaties op korte termijn dichterbij brengen”, schrijven de raden in een brief aan de Tweede Kamer. De PO-Raad benadrukt dat schoolbesturen nu gedwongen zijn toch maatregelen te nemen om de gevolgen van leerlingendaling het hoofd te bieden. Door elk uitstel komen de maatregelen voor een toenemend aantal besturen en scholen te laat.

De raden benadrukken in hun brief het grote belang om scholen op korte termijn de ruimte te bieden die nodig is om in hun situatie adequaat te anticiperen op de krimp. De Tweede Kamer bespreek de krimp op 7 december. Op de agenda staan onder meer de evaluatie van de Wet Fusietoets en de voortgangsrapportage uitvoering maatregelen leerlingendaling.

© Nationale Onderwijsgids