Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Leerlingen die na het slagen op het vmbo doorstromen naar de havo en daar vervolgens blijven zitten, mogen niet meer van school gestuurd worden. Sommige scholen zouden zelfs regels hanteren waardoor oud-vmbo-leerlingen geweigerd worden. De SP diende hier vorige week een motie over in en kreeg meerderheid van de Tweede Kamer mee. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs moet het nu wettelijk onmogelijk maken voor scholen om een zogenaamd doubleerverbod in te stellen. Dat meldt Metro.

Zo'n 20 procent van de vmbo-t-leerlingen stroomt na het behalen van een diploma door naar de havo.  Tjitske Siderius van de SP stelt dat deze leerlingen de gelegenheid moeten krijgen om zich verder te ontwikkelen zonder dat er allerlei kunstmatige obstakels opgeworpen worden door scholen. Een deel van de vmbo'ers zou het zelfs niet aandurven om de overstap naar de havo te maken, omdat zij van school worden gestuurd als ze blijven zitten. “Een gediplomeerde vmbo-leerling mag niet anders worden behandeld dan een havo-leerling.”

Nu zouden verschillende scholen nog gebruik maken van de mogelijkheid om vmbo'ers van school te sturen als ze blijven zitten in havo 4. Dit ondanks de toelatingscode vmbo – havo van de VO-raad. Volgens de Onderwijsraad stelt dat de vrijheid die scholen hebben bij het stellen van overgangsnormen en toelatingseisen heeft geleid tot willekeur. De SP staat niet achter de huidige gang van zaken en trok aan de bel. “De toelatingscode is meer een weigercode geworden”, aldus Siderius. De partij diende dan ook een motie in om het verbod op zittenblijven te schrappen. Een meerheid van de Tweede Kamer is het met de SP'er eens en stemde in met de motie. 

© Nationale Onderwijsgids