Normal_leerlingen_docent_voortgezet_onderwijs__screenshot_

Scholenkoepel Osvo heeft nog niet kunnen vaststellen welke plaatsingssysteem volgend jaar zal worden gebruikt om groep 8-leerlingen over de Amsterdamse middelbare scholen te verdelen. Gisteren kwamen de leden van de vereniging bij elkaar. De keuze tussen herinvoering van het loten of doorzetten van het matchingsysteem, al dan niet aangepast, bleek echter te ingewikkeld om tijdens de vergadering tot een beslissing te komen. Dit meldt Parool.

Morgenmiddag zullen de leden van de vereniging voor Amsterdamse middelbare scholen opnieuw vergaderen over de kwestie. Diverse basisscholen hebben inmiddels hun voorlichtingsavonden voor ouders van achtstegroepers verplaatst in afwachting van het besluit over het plaatsingssysteem.

Afgelopen schooljaar werd in Amsterdam voor het eerst matching toegepast voor het plaatsen van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dit systeem moest ervoor zorgen dat de plaatsing eerlijker zou verlopen. Ouders en schoolbesturen hadden echter veel kritiek op de nieuwe methode met als grootste kritiekpunt het gebrek aan transparantie in de procedure. Osvo besloot daarom in oktober om voor het nieuwe schooljaar het oude lotingsysteem terug in te voeren. Een meerderheid in de gemeenteraad en ook veel ouders zijn hier echter op tegen omdat bij loting de uitgelote kinderen onevenredig benadeeld zouden worden. Zij pleiten voor een aangepast matchingsysteem waarbij er geen leerlingen buiten de boot vallen.

© Nationale Onderwijsgids