Normal_diploma_certificaat

De Tweede Kamer wil een debat met staatssecretaris Dekker van Onderwijs over het maatwerkdiploma. Na een negatief advies van de Onderwijsraad besloot de staatssecretaris om af te zien van het maatwerkdiploma in het voortgezet onderwijs. Dit terwijl even daarvoor in de Tweede Kamer een motie vóór invoering met een ruime meerderheid werd aangenomen. De Kamer heeft nu om een brief gevraagd van staatssecretaris Dekker hoe hij de aangenomen motie gaat uitvoeren. Dit meldt de VO Raad.

Het is ongebruikelijk dat bewindslieden een aangenomen motie van de Kamer negeren. Daarom heeft de Kamer de staatssecretaris gevraagd om uitleg. De Vast Kamercommissie van van de Tweede Kamer wil nu een rondetafel-bijeenkomst organiseren. Onder meer de Onderwijsraad, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en de VO Raad zijn hiervoor uitgenodigd. Na deze bijeenkomst wil de commissie een plenair debat voeren over het maatwerkdiploma.

De VO Raad is het niet eens met de Onderwijsraad en noemt het advies “eenzijdig” en geschreven vanuit “een te beperkte scope”. De sectororganisatie vindt het terecht dat de Onderwijsraad knelpunten benoemt, zoals de toegankelijkheid en doorstroom van (vervolg)opleidingen, maar stelt dat de Onderwijsraad daarin teveel de nadruk legt op risico's en te weinig denkt in kansen.

Zo komen de motivaties van ouders, scholen en leerlingen voor maatwerk, die de Onderwijsraad heeft laten onderzoeken, volgens de VO Raad nauwelijks ter sprake in het advies. De Onderwijsraad legt daarentegen de nadruk op het risico dat leerlingen vakken op een lager niveau afronden. Volgens de VO Raad wijst onderzoek er juist op dat maatwerk bevorderend is voor de motivatie van leerlingen.

© Nationale Onderwijsgids