Normal_onderwijs__klas_les_martijn_9219

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad wil niet dat de middelbare scholen weer terug gaan naar loting. De vereniging van Amsterdamse middelbare scholen Osvo maakte onlangs bekend dat het nieuwe matchingsysteem na één jaar alweer afgeschaft wordt. Wethouder Kukenheim lijkt ook te suggereren dat loting weer een tijdelijke maatregel is, zo meldt Het Parool.

Gisterochtend werd op verzoek van de PvdA en GroenLinks een spoeddebat gehouden over loting voor middelbare scholen. Een groep bezorgde ouders kwam al in actie tegen de loting en hadden een petitie opgesteld. De ouders willen dat het matchingsysteem verbeterd wordt. Tijdens het spoeddebat werd de petitie die door 1350 ondertekend is aan de gemeenteraad overhandigd. De PvdA, SP, D66 en GroenLinks spraken vorige week al hun voorkeur uit voor een variant op matching, waarin bijvoorbeeld ruilen mogelijk is.

Volgens PvdA-raadslid Marjolein Moorman is het stoppen met matchen een 'gemiste kans'. “Er was een hoop aan te merken op matching, maar er zaten ook positieve kanten aan”, zegt Moorman. De D66 is ook voor een variant van de matching. De CDA en VVD zeggen juist blij te zijn dat het systeem na een jaar al is afgeschaft. Wethouder Simone Kukenheim suggereerde dat het loten een tijdelijke maatregel is, maar dit is volgens Osvo niet waar. “In principe voeren we een systeem niet voor slechts één jaar in”, aldus Osvo.

© Nationale Onderwijsgids