Normal_leerling_middelbare_school_vinger

Vorige week maakte de vereniging van Amsterdamse middelbare scholen Osvo in samenspraak met de gemeente bekend dat de middelbare scholen voortaan weer gaan loten. Een groep bezorgde ouders komt hier tegen in verzet en wil dat het matchingsysteem verbeterd wordt. De ouders hebben een petitie opgesteld en brieven gestuurd naar Osvo. Dat meldt Het Parool.

“Wij willen een verbeterd matchingssysteem voor middelbare scholen in Amsterdam. Matching is rechtvaardiger. Schaf de oneerlijke lotingen, die uitgelote kinderen onevenredig benadelen, definitief af. Laat leerlingen kiezen voor de best passende school en laat niemand buiten de boot vallen”, stellen de ouders in de petitie. De petitie is opgesteld onder leiding van Anne Gram, econome en moeder van twee kinderen. Gram zegt dat een aanpassing van de matching, waarbij meer kinderen op hun eerste keuze kunnen komen, veel beter is dan herinvoering van loten.

De Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO), die voor ouders van Amsterdamse kinderen in het onderwijs op komt, is het er ook niet mee eens dat de loting terugkomt. Zowel Gram als OCO begrijpen niet waarom ouders niet beter zijn geraadpleegd. “Rondom de matching was het grootste kritiekpunt de onduidelijke communicatie, en dat is nu weer zo”, zegt Menno van de Koppel van OCO. Van de Koppel zegt verbaasd te zijn dat de schoolbesturen weer afzien van de matching. “Het opmerkelijke is dat ze wel zwichten voor kritiek van ouders, maar niet echt met hen in gesprek gaan. Zo krijg je extreem gedrag”, aldus Van de Koppel.

© Nationale Onderwijsgids