Normal_meivakantie

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil dat alle scholen op hetzelfde moment de meivakantie starten en eindigen. Belangenorganisaties vinden dat de bewindsman ook naar de andere vakanties moet kijken. Dat meldt de NOS. 

Nu wordt nog een week van de meivakantie door het ministerie bepaald. Scholen kunnen zelf kiezen voor een tweede week. Dat leidt tot problemen, constateert Dekker. "Veel ouders klagen daarover, omdat ze graag twee weken op vakantie gaan, maar elke school er verschillend mee omgaat. Dat is een ramp voor ouders die bijvoorbeeld kinderen op zowel de basisschool als in het voortgezet onderwijs hebben."

Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad is het eens met Dekker, maar vindt ook dat het onderzoek dat er gaat komen breder moet zijn. "Kijk ook naar de voorjaars- en herfstvakantie, daar zijn ook veel klachten over. Verbreed het onderzoek, dan ben je voor de komende jaren van deze discussie af."

De PO-raad kan zich vinden in de woorden van Rosenmöller. “We zijn blij dat Dekker naar vakantiespreiding kijkt, maar de meivakantie is niet het probleem", zegt vice-voorzitter Simone Walvisch.

Recron, de vereniging van recreatie-ondernemers is als één van de weinige niet blij met het voornemen van de staatssecretaris. “Het is voor onze bedrijven goed als er spreiding is in de vakantiedagen", zegt woordvoerder Bert Post. De regeling moet blijven zoals die nu is, vindt hij. "Een vaste week, sluit aan op de trend dat mensen vaker kort op vakantie gaan. Met twee vaste weken kunnen de hemelvaart- of pinksterdagen geen korte vakantie meer worden."

© Nationale Onderwijsgids