Normal_klas

Een meerderheid van de ouders wil dat ‘omgangsvormen’, sociale media en Engels worden verplicht in het basisonderwijs. In het voortgezet onderwijs willen de ouders techniek en extra sportlessen. Dat blijkt uit het Nationale School Onderzoek van het Algemeen Dagblad. 

De krant ondervroeg 85.000 ouders via enquêtes. Daaruit blijkt dat zeven van de tien ondervraagden het vak ‘omgangsvormen’ op de basisschool willen invoeren. Ook moeten er regels komen voor petjes, minirokjes en gezond voedsel in de kantine.

Van de ondervraagden vindt 75 procent het een goed idee om Engelse te onderwijzen in het basisonderwijs. Het Platform Onderwijs2032 pleit ervoor om dat al te doen vanaf groep 1, maar de ouders vinden dat te vroeg.

In het onderzoek krijgt het onderwijssysteem, de scholen en docenten gemiddeld een 7. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs vindt dat het cijfer hoger moet.  “In vergelijking met andere landen is ons onderwijs goed, daar geef ik de leraren een groot compliment voor”, zegt hij. “Maar we wonen in één van de mooiste en rijkste landen van de wereld, daar hoort ook het beste onderwijs bij. Dat cijfer moet dus omhoog. Het streven is natuurlijk een 10, maar een 8 of 9 is ook fantastisch.''

Wanneer er wordt bepaald naar welke middelbare school een kind gaat, is de voorkeur van het kind vaak doorslaggevend, zo blijkt uit de enquête. Alleen op de Veluwe en in Zeeland speelt geloofsovertuiging een doorslaggevende rol.

© Nationale Onderwijsgids