Normal_nassau_college

Dinsdag 6 oktober gaf minister Jet Bussemaker van Onderwijs in Utrecht het startsein van een nieuw Vakroute-programma. Directeur Menno den Hollander van het Dr. Nassau College legt uit dat dit de officiële start is van een landelijke uitrol van vakopleidingen die zijn school al sinds 2013 in locatie Penta Assen en in locatie Gieten aanbiedt: “Wij hadden het geluk in de voorhoede te zitten en zien al twee jaar dat het goed werkt”. Dit meldt het Dr. Nassau College. 

“Deze opleidingsroutes beginnen in het vmbo en lopen naadloos door in het middelbaar beroepsonderwijs. Wij hebben nu alweer twee jaar ervaring met deze opleidingen binnen onze Vakcolleges en het werkt echt heel goed. Dankzij de samenwerking met het mbo hebben de leerlingen minder overlap qua lesstof en door het intensief samenwerken met het regionale bedrijfsleven is er veel sprake van onderwijs in de praktijk. Die combinatie is erg motiverend voor leerlingen die graag de handen uit de mouwen steken.'

Den Hollander geeft aan dat het Dr. Nassau College wel wist in de voorhoede te zitten, maar blij is dat er nu in heel Nederland steeds vaker sprake zal zijn van deze vakopleidingen: “Het Vakcollege slaat nu dus landelijk aan. Het is dan ook onderwijs dat bij uitstek past in deze tijd waarin veel behoefte is aan vakmensen die hun vak tot in de puntjes beheersen. Onze vmbo-leerlingen starten in het eerste jaar met een kennismaking met de vijf Vakcolleges die we hebben en worden intensief begeleid bij het maken van hun keuze voor een van die vijf. Als ze na vier jaar bij ons hun vmbo-diploma verdiend hebben, hebben ze ook al een stuk onderwijs van het mbo achter de rug en is er een vanzelfsprekend vervolgtraject op de mbo-school. Wij noemen onze opleidingen Vakcolleges, omdat dan nog helderder is dat het om volledige en complete opleidingen gaat.”

© Nationale Onderwijsgids