Normal_scheikunde_wiskunde_rekenen

De PvdA heeft in de Tweede Kamer een motie ingediend om de rekentoets niet mee te laten tellen voor het examen in het vmbo, havo en mbo. Een groot aantal oppositiepartijen heeft deze motie ondertekend. Op 13 oktober wordt er over de motie gestemd. De VO-raad pleit ervoor ook het vwo in de aanpassing mee te nemen. Geen enkele leerling mag de dupe worden van de rekentoets, zo meldt de VO-raad.

Verschillende partijen en organisaties zijn tegen de rekentoets. Zo ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). “Het is duidelijk dat zowel scholieren als het onderwijs zelf niet klaar zijn voor de invoering van de rekentoets”, zegt Andrej Josic, voorzitter van het LAKS. Onderzoek van EenVandaag en het LAKS wijst uit dat 60 procent van de scholieren het een slecht idee vindt dat de rekentoets bepalend is voor het diploma. 1 op de 3 scholieren zegt zich zorgen te maken over de rekentoets. Aan dit onderzoek werkten 1400 scholieren mee.

Uit de resultaten van het afgelopen schooljaar blijkt dat middelbare scholen ervoor hebben weten te zorgen dat de gemiddelde cijfers omhoog zijn gegaan en meer leerlingen slagen. Desondanks is er een aanzienlijk aantal leerlingen dat de toets, om wat voor reden dan ook, niet haalt. Ruim 3200 leerlingen zouden afgelopen jaar zijn gezakt als de rekentoets had meegeteld. Het LAKS zegt elke leerling de zakt alleen door de rekentoets onaanvaardbaar te vinden. 

© Nationale Onderwijsgids