Normal_normal_homo_gay

Op 12 oktober hijst de gemeente Alkmaar de regenboogvlag voor Coming Out Dag. Deze dag benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig moet kunnen voelen. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). In dit licht organiseert Alkmaar deze dag een bijeenkomst voor het onderwijs. Daar staat de vraag centraal: hoe kunnen scholen een veilig klimaat bieden voor alle leerlingen, dus ook LHBT’s? Dat meldt gemeente Alkmaar.

Alkmaar hangt de regenboogvlag uit samen met zo’n veertig andere gemeenten in Nederland, het ministerie van Onderwijs en Movisie, kennisinstituut en adviesbureau bij de aanpak van sociale vraagstukken.

In Alkmaar zijn op Coming Out Dag de scholen van het voortgezet onderwijs uitgenodigd om ideeën, emancipatie, diversiteit en veiligheid op scholen te stimuleren en te bundelen. Er zijn onder andere twee gastsprekers van COC Nederland en Respect2love, enkele mensen vertellen over hun eigen coming out en er is iemand aanwezig van School en Veiligheid.

Wethouder Elly Konijn (D66): “Alkmaar staat voor verdraagzaamheid, in vriendschappelijke omgang met elkaar, ongeacht afkomst, geloof, geslacht of seksuele geaardheid. Ook op scholen is het belangrijk om een veilig leefklimaat te creëren en ervoor te zorgen dat jongeren ook de ondersteuning kunnen krijgen die zij nodig hebben in hun persoonlijke ontwikkeling.”

Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Individuen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT's te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft, zet de overheid zich in. Dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.

© Nationale Onderwijsgids