Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

De VVD wil minister Bussemaker van Onderwijs onder curatele stellen op het rekendossier. Dit omdat het rekenonderwijs op het mbo nauwelijks is verbeterd de afgelopen jaren. Kamerlid Straus eist dat Bussemaker jaarlijks laat onderzoeken hoe het er voor staat met het rekenonderwijs. Dat meldt De Telegraaf.

Volgens de VVD moet elk jaar de vooruitgang van het rekenonderwijs gemeten worden. Wanneer scholen geen vooruitgang boeken, moet er gekort worden op hun geld, vindt de VVD. De coalitiepartij houdt de rekentoets op het vwo overeind en de uitslag gaat vanaf dit schooljaar ook meetellen voor het halen van het diploma. Door het vmbo en de havo is de rekentoets al uitgesteld vanwege de tegenvallende resultaten. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de rekentoets ook voor het vwo wordt uitgesteld. Volgens Tanja Jadnanansing van de PvdA zijn de resultaten op het vwo tot nu toe zo goed dat invoering hier wel verantwoord is.

Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs willen dat de rekentoets alleen op het mbo nog niet gaat meetellen, omdat het rekenonderwijs daar nog niet op orde is. Maar Jadnanansing is van mening dat de invoering van de rekentoets op het vmbo, havo en mbo niet verantwoord is. SP, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zijn helemaal tegen de rekentoets en willen van dit “gedrocht” af. De partijen pleiten voor betere rekenlessen, maar willen niet dat leerlingen de dupe worden van de in hun ogen toetsdrift van het ministerie.

© Nationale Onderwijsgids