Normal_normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel ‘naar een doeltreffen onderwijstoezicht’. Door het wetsvoorstel wordt er een scherp onderscheid gemaakt tussen de toezichtstaak en de adviserende/stimulerende taak van de Onderwijsinspectie. Het oordeel van de Inspectie moet gebaseerd zijn op wettelijk vastgestelde deugdelijkheidseisen, stelt het wetsvoorstel. Het voorstel moet nu naar de Eerste Kamer voor behandeling. Dat meldt de PO-Raad.

Het wetsvoorstel legt de verantwoordelijkheid voor de onderwijskwaliteit weer terug bij de scholen. Het zorgt er niet alleen voor dat besturen en scholen weer aan het roer staan om de kwaliteit van het onderwijs, maar ook gaat het besturen en scholen meer duidelijkheid bieden aan welke wettelijke minimumeisen het onderwijs moet voldoen.

Scholen en docenten klagen al jaren over de tijd die zij kwijt zijn aan het opstellen van rapporten en invullen van formulieren voor de Onderwijsinspectie. Ook het toenemende aantal controles door de inspectie kosten docenten veel tijd. Tijd die leraren beter kunnen besteden aan de leerlingen, vinden de partijen in de Tweede Kamer. De Kamer heeft ingestemd met de drie amendementen op het oorspronkelijke wetsvoorstel. Als de Eerste Kamer ook instemt met het wetsvoorstel, treedt deze in werking op 1 juli in het jaar volgend op publicatie in de Staatscourant. 

© Nationale Onderwijsgids