Logo_cqo8er5u8aedq2-

Nederland is in december 2017 gastheer voor de 14e International Junior Science Olympiad (IJSO). Radboud Universiteit Nijmegen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Scholengroep Quadraam en Nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling zullen, met landelijke steun uit bedrijfsleven en het onderwijs, deze internationale kenniswedstrijd op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap eind 2017 in Nederland organiseren. Dat meldt IJSO 2017.

De IJSO is een scienceolympiade, een kenniswedstrijd op de vakgebieden natuurkunde, scheikunde en biologie met uitstapjes naar techniek en wiskunde voor leerlingen met een maximale leeftijd tot 15 jaar uit het voortgezet onderwijs. In 2017 zal deze olympiade waar zo'n vijftigtal landen aan deelnemen, plaatsvinden van zondag 3 tot en met dinsdag 12 december. Om Nederland goed te profileren tijdens deze internationale wedstrijd is als thema gekozen: Water en Duurzaamheid.

Met het organiseren van de IJSO in 2017 wil Nederland zich nationaal en internationaal op de kaart zetten als land waar elk talent telt en kansen krijgt. Door volop belangstelling te genereren voor de wedstrijd willen de organisatoren de keuze voor bèta en techniek breed onder de aandacht brengen binnen de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De wedstrijd moet leerlingen bewustmaken van de mogelijkheden en kansen die er zijn op dit gebied en resulteren in meer profielkeuzes voor bèta en techniek.

Tijdens de scienceolympiade meten de leerlingen uit een vijftigtal landen zich met elkaar tijdens een tiendaagse bijeenkomst. Per land nemen twee teams bestaande uit drie leerlingen aan de wedstrijd deel. Er zijn drie toetsdagen waarop de leerlingen worden getest. De deelnemers krijgen twee individuele schriftelijke toetsen met open vragen respectievelijk gesloten vragen voorgelegd. Bij de derde toets moeten de deelnemers in groepsverband een practicumtoets doen. Drie deelnemers vormen daarbij één team en behalen alle drie dezelfde score voor deze practicumtoets. De uitslag is individueel. De deelnemers krijgen naast de wedstrijd een omlijstend programma aangeboden.

© Nationale Onderwijsgids