Normal_copyright_stockfreeimages_studenten_tekenen_test_mobiel_klas_gsm

De meeste scholen blijken zich te houden aan de toelatingscode vmbo-havo. De scholen geven aan dat de code rust en duidelijkheid heeft gebracht in de toelatingsprocedure en meerwaarde biedt bij de samenwerking en aansluiting tussen vmbo en havo. Dit blijkt uit de 'Monitor toelatingsbeleid vmbo-havo, tweede meting 2014-2015' die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dat meldt de VO-raad.

In 2012 werd de toelatingscode door de sector ingevoerd om leerlingen eenduidige en transparante toelatingseisen te bieden voor de doorstroom vanuit de gemengde en theoretische leerwegen van het vmbo naar de havo. Eind 2014 en begin 2015 liet de VO-raad onderzoek doen naar hoe middelbare scholen omgaan met de toelatingscode en welke effecten deze volgens scholen heeft op het toelatingsbeleid.

De meeste havo-scholen blijken zich aan de code te houden, concluderen de onderzoekers. Door de code voeren de scholen in een vroegtijdig stadium toelatingsgesprekken met potentiële stapelaars. De scholen hanteren veelal dezelfde regelt voor het doubleren van leerlingen uit het vmbo als leerlingen uit havo-3. Daarnaast hanteert het grootste deel van de havo-scholen maximaal een 6,8 als gemiddeld examencijfer als toelatingsvoorwaarde.

De toelatingscode is in 2012 ingesteld voor de duur van vier jaar. De VO-raad adviseert aan de staatssecretaris om de code te behouden, omdat deze onder meer bijdraagt aan een soepele overgang van vmbo-tl naar hbo en biedt het reële kansen en verbetering van de samenwerking. 

© Nationale Onderwijsgids