Normal_handen_schudden_samenwerking
Het Stanislascollege vmbo in Delft en Kunskapsskolan Nederland tekenen op 1 september een contract om met ingang van het nieuwe schooljaar het Zweedse KED-programma (Kunskapsskolan EDucation) te gebruiken. Het KED-programma helpt de vmbo-leerlingen nog beter hun persoonlijke leerdoelen te realiseren via een leerportaal. Het Stanislascollege is de eerste school in Delft die een samenwerking met Kunskapsskolan Nederland bekrachtigt om gepersonaliseerd leren naar een hoger niveau te tillen. Dit meldt het college.
De grootste ongelijkheid is de gelijke behandeling van ongelijken," zo vertelt Henrique Dekkers, directeur van het Stanislascollege. "Als een school daar serieus werk van wil maken, vraagt dat om maatwerk, om personaliseren van het onderwijs voor iedere leerling. Maar maatwerk staat haaks op het beginsel van gelijke behandeling. Wij durven de stap in de richting van ongelijke behandeling echt te zetten. De manier die het Stanislascollege Krakeelpolderweg daarvoor gekozen heeft is het Zweedse model van de Kunskapsskolan”. 
 
Dekkers ziet de samenwerking met Kunskapsskolan als een logische volgende stap in de doorontwikkeling van zijn onderwijsvisie: “De learning portal helpt ons om onze idealen in de praktijk vorm te geven. Wat mij aanspreekt aan Kunskapsskolan is dat zij ons niet alleen een leerportaal levert, maar ook concrete handvatten om onze organisatie in te richten. Kunskapsskolan Nederland respecteert de visie van onze school. Dat is het uitgangspunt en van daaruit levert zij ons aanvullende kennis, kunde en ervaring”. Van Kerkvoorden vult Dekkers aan: “Onze samenwerking met de scholen zien wij ook als ‘gepersonaliseerd’, waar we recht doen aan de historie, regionale inbedding van de school en de opvattingen van docenten, leerlingen en ouders. Zoals coaching en eigenaarschap voor Kunskapsskolan een centraal gegeven is in de benadering van de leerling, zo doen wij dat ook in de samenwerking met de scholen. Ook dat is een belangrijke sleutel voor toekomstig succes”. 
 
© Nationale Onderwijsgids