Normal_dekker__sander_dekker__staatssecretaris_onderwijs

Vanaf dit schooljaar kunnen eindexamenleerlingen het predicaat cum laude op hun diploma krijgen. Hiervoor moeten de leerlingen gemiddeld een 8,0 of hoger halen. Met dit predicaat wil Dekker toptalenten in het onderwijs meer erkenning geven voor hun uitstekende prestaties. De staatssecretaris wil op deze manier meer maatwerk in het onderwijs. Dat meldt BNR.

Het toekennen van het judicium cum laude is één van de maatregelen uit het plan van aanpak Toptalenten 2014-2018. Daarin staat verder onder meer dat leerlingen ook buiten de schoolmuren onderwijs kunnen volgen, vakken eerder mogen afronden en op een hoger niveau examen kunnen doen in een specifiek vak waar de leerling erg goed in is. Ook wil Dekker dat er anders wordt omgegaan met de uren in het onderwijs. Met ingang van de Wet modernisering onderwijstijd mogen scholen flexibeler gaan rooster wat leerlingen in staat moet stellen om op eigen tempo te leren.

Het onderwijs zelf zou de veranderingen toejuichen. “Scholen zien ook dat het leerlingen echt vooruit helpt. Vroeger had je bij wijze van spreken 25 à 30 leerlingen in de klas, die op hetzelfde moment allemaal dezelfde lesstof kregen toegediend. Dat was voor de gemiddelde leerling misschien prima, maar voor sommigen gaat het dan te snel en voor anderen is het te saai”, zegt Dekker. Volgens de staatssecretaris kan de motivatie van leerlingen nog verbeterd worden, door onder meer onderwijs te bieden dat aansluit bij de interesses en talenten van leerlingen en door te variëren in niveaus. 

© Nationale Onderwijsgids