Normal_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Zowel het Tjalling Koopmans College als de Isaac Beeckman Academie hebben een sanctie gekregen van de onderwijsinspectie omdat zij niet bij een samenwerkingsverband aangesloten zijn dat aan de wettelijke eisen voldoet. Sinds de invoering van passend onderwijs moeten scholen álle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben opvangen. Daarvoor werken reguliere en speciale scholen samen in samenwerkingsverbanden. De scholen in kwestie bieden niet aan alle zorgleerlingen ondersteuning. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond. 

Op 19 augustus meldde de Nationale Onderwijsgids dat het Tjalling Koopmans College 15 procent minder rijkssubsidie heeft gekregen. Hetzelfde geldt voor de Isaac Beeckman Academie. De inspectie heeft sinds februari 2014 bij de beide scholen aangedrongen dat zij zich bij een regionaal samenwerkingsverband aansluiten. Het samenwerkingsverband waar de scholen toe behoren voldoet niet aan de wettelijke eisen, aldus de inspectie. Niet alle zorgleerlingen met specifieke problemen kunnen namelijk bij dit samenwerkingsverband terecht. Er is daarom nu een sanctie doorgevoerd. Als de scholen zich alsnog aansluiten bij een samenwerkingsverband krijgen ze het geld weer uitgekeerd. 
 
De scholen behoren tot een samenwerkingsverband van de Stichting voor Persoonlijk onderwijs, aldus bestuurder van deze stichting Misha van Denderden. Het samenwerkingsverband bestaat uit drie scholen. Zij willen zich niet aansluiten bij een samenwerkingsverband dat aan de wettelijke eisen voldoet, omdat de regionale verbanden niet passen bij de filosofie van de scholen. “Wij willen zo min mogelijk overhead en de scholen vooral simpel houden”, zegt Van Denderen. “In die verbanden gaat veel geld naar administratieve zaken, wij willen dat het naar de leerling gaat.” Het samenwerkingsverband heeft een zaak aangespannen. In oktober doet de rechter uitspraak. 
 
© Nationale Onderwijsgids