Logo_logo_logo_logo_logosh

Dat de schoolleiding van het Haagse Aloysius College onvoldoende op de hoogte was van de slechte onderwijskwaliteit was al bekend. Maar nu komt naar voren dat de afgelopen jaren de kwaliteit van de havo zwaar onder de maat was. Zo lag het gemiddelde cijfer van havo-leerlingen bij het centraal examen in de jaren 2012, 2013 en 2014 op een 5,8. Dat meldt Omroep West.

De Onderwijsinspectie uitte eerder al kritiek op het voormalige bestuur van de school. Volgens de inspectie was het bestuur onvoldoende op de hoogte van de kwaliteit van het onderwijs en de financiële situatie. Over een jaar sluit het Aloysius College de deuren. Hier had het schoolbestuur eerder al toe besloten naar aanleiding van de conclusies van de inspectie. De rapporten van de inspectie over de onderwijskwaliteit bleven geheim.

Nu is dit rapport toch naar buiten gekomen. De inspectie oordeelt onder meer dat het onderwijsniveau voor het vmbo en het vwo zwak is. De afdeling havo krijgt van de inspectie zelfs het predicaat zeer zwak. In het rapport staat dat leerlingen relatief vaker blijven zitten of stromen af naar een lager niveau dan leerlingen van andere scholen. Ook is het opvallend dat er vanuit het havo geen leerlingen opstromen naar het vwo. Later deze zomer wordt nog een rapport over de financiële situatie van de school verwacht, volgens het bestuur staan hier ook harde conclusies in. Met andere scholen in de Haagse regio is afgesproken dat zij geen een van de ongeveer 600 leerlingen die nu op het Aloysius College zitten mogen aannemen. Uiterlijk voor 1 december 2015 wordt volgens het bestuur onderzocht of andere scholen het college kunnen overnemen of met de school willen samenwerken. 

© Nationale Onderwijsgids