Normal_radicalisering__mbo__vo__hbo__wo__radicaliserende_jongeren

Radicalisering is niet alleen een mondiaal en nationaal probleem, radicalisering kan in elke gemeenschap plaatsvinden. Het college van Alkmaar heeft daarom een aanpak vastgesteld waarin de gemeente Alkmaar vooral actie onderneemt om duidelijk zicht te krijgen op de omvang van de problematiek en radicalisering te voorkomen. Hierbij worden alle signalen die bij ambtenaren, onderwijs, politie, jeugdwerkers en andere professionals binnenkomen aan elkaar gekoppeld. Dat meldt gemeente Alkmaar.

De reden waarom personen radicaliseren ligt veelal in de combinatie van het gevoel dat ervaren wordt achtergesteld of afgewezen te worden, onzekerheid over de identiteit, het ontbreken van perspectief of sociale contacten en/of in directe kring contacten hebben met radicale groepen. Om te voorkomen dat personen zich aansluiten bij radicaliserende gedachten of groepen moet de voedingsbodem daartoe worden verkleind en weggenomen worden.

Kern van de aanpak is dat signalen en aanwijzingen over personen die dreigen te radicaliseren vroegtijdig op een centrale plek worden verzameld, waarna actie ondernomen wordt. Juist door gedeelde informatie kan door de juiste professional snel hulp en zorg geboden worden. Soms kan echter ook daadkrachtig optreden noodzakelijk zijn.

Burgemeester Bruinooge: “In Alkmaar respecteren wij elkaar. Dat wil het college graag zo houden. We willen meer zicht krijgen op radicalisering. We koppelen dus alle signalen die bij ambtenaren, politie, onderwijs, jeugdwerkers en andere professionals binnen komen aan elkaar om een beter beeld te krijgen wat er speelt en gaan vervolgens handelen om radicalisering te voorkomen.” De aanpak van personen die al geradicaliseerd zijn wordt nationaal aangestuurd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Politie en gemeenten. 

© Nationale Onderwijsgids