Normal_jongeren2423

Maatschappelijke stages voor leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn de manier om jongeren kennis te laten maken met vrijwilligerswerk. Nu de Rijksregeling is afgelopen, gaat de gemeente Oss dit de komende jaren met eigen middelen ondersteunen. Het gaat om voortzetting van de coördinatie en begeleiding van de jongeren. Ook Stichting Vivaan en de scholen voor voortgezet onderwijs in Oss helpen bij het organiseren van de maatschappelijke stages. Dat meldt de gemeente Oss.

De middelbare scholen hebben de maatschappelijke stage al als vast onderdeel in hun lessen rond burgerschap en maatschappij. Wethouder Kees van Geffen benadrukt dat leerlingen door de stage kennis maken met vrijwilligerswerk, waardoor ze een actieve bijdrage aan de maatschappij leveren. “In de afgelopen jaren is de coördinatie en begeleiding ondersteund met Rijksmiddelen”, zegt Van Geffen. “Vanwege de positieve ervaringen vinden wij het belangrijk dat de maatschappelijke stages blijven bestaan. Wij betalen daarom de kosten voor coördinatie en begeleiding. Deze financiering start in het nieuwe schooljaar 2015-2016.”

De bijdrage van het Rijk bedroeg jaarlijks 100.000 euro. In 2015 financiert de gemeente 25.000 euro. Van 2016 tot en met 2019 draagt de gemeente ieder jaar 50.000 euro bij. De ondersteuning door de gemeente, Stichting Vivaan en de scholen is vanaf schooljaar 2015-2016 dan ook beperkter dan voorheen. Stichting Vivaan zet extra vrijwilligers in om de organisatie en de begeleiding van de leerlingen mogelijk te kunnen blijven maken. De scholen leveren een financiële bijdrage aan de MaSmarkt en coördineren de stages vanuit de school.

© Nationale Onderwijsgids