Normal_studenten_vrouwen_techniek_beta

De monitor 2015 van het Techniekpact laat zien dat er een tekort aan docenten in de bètasector is en komt. Van 2004 tot 2014 daalde het aantal studenten dat instroomde in de beroepsgerichte lerarenopleidingen binnen het hbo van 8 naar 4 procent. Ook de academisch gevormde leraar in exacte vakken is dalende, van 28 naar 22 procent van de studenten aan universitaire lerarenopleidingen. Dat meldt Science Guide.

Doordat er kleine aantallen studenten starten op een beroepsgerichte lerarenopleiding raken de opleidingen sterk versnipperd en zijn ze marginaal gaan opereren. Zo blijkt de instroom in de exacte lerarenopleidingen eerste graad in het hbo net boven de 200 te zijn, de instroom op universitair niveau zit op 184. Het aantal studenten in de tweedegraads opleidingen voor exacte vakken ligt rond de 1200. In plaats van een noodzakelijke stijging is er sprake van een stabiel blijvend en relatief klein aantal aspirant-bètadocenten.

Aan de andere kant gaat het met de instroom van opleidingen in de bètasector juist beter. Er is meer instroom, ook van vrouwen. In tien jaar tijd steeg het aantal leerlingen op de havo dat voor een dergelijk profiel koos van 30 naar 43 procent. In het vwo steeg het zelfs van 52 naar 62 procent. Ook op de middelbare school kiezen steeds meer leerlingen voor een natuurkundeprofiel. “Gezien het groeiende aantal jongeren dat voor een N-profiel kiest op havo/vwo is het aantal leraren exacte vakken in opleiding zorgelijk. Ook voor vmbo is het aantal instromende leraren beroepsgericht al jaren laag”, aldus de Techniekpact. 

© Nationale Onderwijsgids