Normal_image001

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft een erratum op de Code Goed Onderwijsbestuur achtergelaten bij de VO-raad. Volgens het LAKS ontbreekt enige vermelding van leerlingenparticipatie in de code. Daarom heeft het LAKS de boodschap 'Oeps, hoofdstukje leerlingenparticipatie vergeten? Even scholieren bellen!' achtergelaten op het gebouw van de VO-raad. Vanaf 1 augustus geldt de nieuwe code in het voortgezet onderwijs. Dat meldt LAKS.

“De VO-raad heeft het vaak over het stimuleren van leerlingenparticipatie. De code was het ideale middel om deze woorden om te zetten in daden. Het is daarom erg teleurstellend dat de VO-raad deze kans onbenut heeft gelaten”, zegt LAKS-voorzitter Andrej Josic. In de code worden zes lidmaatschapseisen voor aansluiting bij de VO-raad geformuleerd. De eisen hebben onder meer betrekking op jaarlijkse bestuursevaluaties, de publicatie van het jaarverslag en het tegengaan van belangenverstrengeling. Het LAKS en de VO-raad staan de laatste jaren zij aan zij wanneer het gaat om het stimuleren van medezeggenschap en leerlingenparticipatie. Tot teleurstelling van het LAKS is hier niks van terug te zien in de lidmaatschapseisen van de code.

Ten opzichte van het mbo en het hoger onderwijs loopt het voortgezet onderwijs nog altijd behoorlijk achter wat betreft de medezeggenschapscultuur. Zo zijn er nog te veel medezeggenschapsraden zonder leerlingen en worden leerlingenraden te vaak niet serieus genomen door schoolbesturen. Het LAKS dringt daarom aan op een cultuurverandering van zeggenschap naar medezeggenschap. Het erratum op de Code Goed Onderwijsbestuur is hier een aanzet toe. Josic: “Al jaren zetten we ons in voor de versterking van leerlingenparticipatie. We hopen dat deze actie een wake-up call is voor het onderwijsveld. Niet alleen zeggen maar ook doen, luidt het devies.” 

© Nationale Onderwijsgids