Normal_agenda5345

Scholen werken steeds vaker met online programma's voor roosters en cijferlijsten. Toch blijken scholieren vast te houden aan een papieren schoolagenda. Dit zou vooral voor de sociale functie zijn. Dat meldt RTL Nieuws.

Zelfs in het digitale tijdperk maken de jongeren nog veel gebruik van een papieren schoolagenda. Vrijwel alle jongeren zitten wel op een van de sociale media zoals Facebook. Toch worden ook de schoolagenda's nog steeds gebruikt voor de sociale functie. Dan gaat het vooral om kleine berichten in elkaars agenda schrijven.

In het nieuwe Onderwijsmuseum in Dordrecht is een hele tentoonstelling gewijd aan de schoolagenda. Volgens Maartje Brattinga, projectleider van de tentoonstelling, zijn er pas na de oorlog agenda's gekomen voor middelbare scholieren. “De eerste agenda's waren nog vrij saai, daar plakten scholieren zelf plaatjes in. Maar vanaf de jaren zestig zie je veel meer pop- en filmsterren verschijnen in de agenda.”

Vooral meiden zouden de agenda gebruiken om elkaar berichten te sturen. De jongens gebruiken dit middel ook, maar vooral voor flauwigheden en schunnige grapjes. “De agenda's in de collectie zijn eigenlijk een kijkje door het sleutelgat van de tienerkamer, het is een feest der herkenning”, zegt Brattinga. Ook bij warenhuis V&D, die elk jaar een afdeling inricht met schoolspullen, is de agenda nog steeds het populairste schoolartikel. 

© Nationale Onderwijsgids