Normal_leerling_scholiere_verveeld_voortijdige_schoolverlater

Scholen mogen zelf een beleid bepalen op het gebied van overgaan, zittenblijven of wisseling van schoolniveau. De organisatie Ouders&Onderwijs krijgt de laatste weken veel klachten binnen van ouders die het niet eens zijn met de beslissing van de school. Ouders zouden pas kennis krijgen van de regels van de school wanneer hun kind te horen krijgt dat het net niet overgaat of naar een andere schoolsoort moet. Dat meldt Telegraaf.

Volgens Wim Boskeljon van Ouders&Onderwijs zit er altijd een piek in de klachten aan het einde van het schooljaar. “Vaak gaan de klachten om een paar tienden waardoor een kind blijft zitten”, zegt Boskeljon. Op sommige scholen mogen bijvoorbeeld scholieren die in 5 vwo zitten met één vijf op het rapport niet overgaan naar vwo 6, maar ook niet blijven zitten. Deze leerlingen moeten dan naar havo 5. Terwijl een andere school kan toestaan dat een kind met drie vijven over gaat naar het volgende schooljaar.

Volgens Boskeljon zijn het uiteindelijk de docenten die als groep bepalen wat er gebeurt, maar dat is gebaseerd op het eigen schoolbeleid. “Als ouders het niet eens zijn zeggen we de school te vragen het advies te heroverwegen. En als het echt absurd is, is het inschakelen van een jurist geen gek idee”, zegt Boskeljon. Het advies van Ouders&Onderwijs is om bij de schoolkeuze vooraf goed te kijken naar de overgangsregels, zodat ouders achteraf niet voor verrassingen komen te staan. 

© Nationale Onderwijsgids