Normal_hamer_rechtszaak

Het ruilen van schoolplekken in Amsterdam blijft verboden. Dat is de uitkomst van het door ouders aangespannen kort geding tegen scholenkoepel Osvo. Een aantal ouders is ontevreden over de toegewezen plek van hun kind en wilden van schoolplek ruilen. Volgens Scholenkoepel Osvo is dit tegen de regels. Dat meldt de NOS.

Sinds dit jaar wordt in Amsterdam het nieuwe matching-systeem gebruikt. Hierbij moet de leerling vijf voorkeuren opgeven. Met het lotingssysteem werd 25 procent van de leerlingen niet op een middelbare school van hun keuze geplaatst. Door het kort geding dat een aantal ouders had aangespannen, wilden ze alsnog toestemming voor het ruilen van schoolplekken krijgen. Volgens de scholenkoepel is ruilen achteraf niet eerlijk, omdat leerlingen die op een wachtlijst staan dan zouden worden benadeeld. De rechter heeft bepaald dat het ruilverbod in stand blijft.

Het Osvo geeft aan druk te zijn om alle individuele verzoeken en klachten van leerlingen te behandelen. Daarbij worden steeds de persoonlijke omstandigheden als vertrekpunt genomen voor een redelijke oplossing, aldus Osvo. 

© Nationale Onderwijsgids