Normal_vlag_van_cura_ao

De minister van Onderwijs van Curaçao, Irene Dick, wil de Nederlandse eindexamennormering voor havo en vwo niet overnemen. Dit besluit heeft er toe geleid dat boze ouders en scholieren dinsdagavond de straat op gingen om te protesteren. Honderden leerlingen dreigen namelijk een diploma te krijgen die in het buitenland niets waard is. Dit meldt de NOS. 

Sinds 2008 hanteert Nederland een aangescherpte zak- en slaagregeling. Nederlandse leerlingen van het voorgezet onderwijs moeten sindsdien een 5,5 of hoger hebben als gemiddeld centraal examencijfer. Dit om te voorkomen dat leerlingen hun slechte cijfers compenseren met andere cijfers. Leerlingen konden namelijk slagen met een onvoldoende voor belangrijke vakken. Sinds 2008 kan dit niet meer: voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde mag maximaal een vak als eindcijfer een vijf hebben. 
 
 In 2014 heeft minister Bussemaker met Curaçao afgesproken dat in 2016 en 2017 de diploma's gelijkgetrokken zullen worden. De regering van Curaçao stelt nu echter dat zij de zak- en slaagregeling niet wil overnemen. Volgens onderwijsminister Dick zouden de scherpere eisen er toe leiden dat er nog meer leerlingen afvallen. Er zouden nu al 9000 jongeren in Curaçao zijn die hun school niet hebben afgemaakt. 
 
© Nationale Onderwijsgids