Logo_onderwijstrip

Eerst De Klas, het programma voor excellente academici dat onderwijs met bedrijfsleven gecombineerd, staat vandaag in het teken van het afscheid van de grootste groep trainees ooit: tranche V. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam nemen 59 ‘Eerst De Klassers’ een certificaat in ontvangst als bewijs dat ze de twee intensieve jaren met goed gevolg hebben afgelegd. Tranche V viel niet alleen op door de groepsgrootte, maar door het ambitieniveau: samen hebben ze een boek gepubliceerd met de titel ‘De onderwijstrip – het cadeau voor de docent van morgen’. 

Geheel op eigen initiatief en in eigen beheer hebben de trainees een boek gepubliceerd ter inspiratie voor startende docenten, maar ook voor lezers met meer onderwijservaring. Het staat vol handige informatie en tips, humoristische anekdotes en inspirerende interviews over werken in het onderwijs. Het eerste exemplaar van ‘De Onderwijstrip’ werd formeel gepresenteerd tijdens de Edutopia 2015 onderwijsconferentie op 12 juni, eveneens georganiseerd door deze Eerst De Klassers. Vanaf 29 juni is het te koop via bol.com. Van elk verkocht boek gaat een deel van de opbrengst naar de IMC weekendschool, een passend goed doel gekozen door de trainees.

Eerst De Klas is in 2009 gestart als gezamenlijk initiatief van onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid. Het programma beoogt de beste academici een bijdrage te laten leveren aan het voortgezet onderwijs, om zo inspirerend en maatschappelijk relevant onderwijs te bieden voor iedereen. Jaarlijks worden hiertoe bevlogen, maatschappelijk betrokken academici geselecteerd die recentelijk hun universitaire master met hoge cijfers hebben afgerond. Gedurende twee jaar staan de trainees voor de klas, behalen parallel hieraan hun eerstegraads lesbevoegdheid en participeren in een leiderschapsprogramma dat is vormgegeven door de meest toonaangevende organisaties van Nederland. 

De IMC Weekendschool biedt aanvullend onderwijs voor jongeren van tien tot veertien jaar uit sociaaleconomische achterstandswijken. Hierl kunnen jongeren kennismaken met interessante vakgebieden als Filosofie, Journalistiek, Ondernemen, Sterrenkunde en Beeldende Kunst, via lessen van inspirerende mensen uit het bedrijfsleven en de wetenschap. 

© Nationale Onderwijsgids