Normal_examen_toets_2

De twee zusjes uit Utrecht die ervan worden beschuldigd dat ze examenfraude hebben gepleegd, ontkennen dat ze elkaars examen hebben gemaakt. Volgens de zusjes is het een fantasieverhaal van de lerares. De meiden zouden de namen op het examen verwisseld hebben, zodat de oudste zus meer kans zouden hebben om te slagen. Dat meldt RTL Nieuws.

De zussen deden dit jaar vwo-examen op het St. Bonifatiuscollege in Utrecht. De oudste zus stond er slecht voor en daarom zou het jongere zusje haar willen helpen door het examen voor haar te maken. De lerares Frans zou argwaan hebben gekregen omdat de resultaten van de meiden niet strookte met hun eerdere cijfers. Maar de zussen beweren geen fraude te hebben gepleegd. “Ik was die dag ziek en heb mijn examen niet goed gemaakt. Ik had gewoon een hele slechte dag. Mijn zus deed het juist prima”, zegt het jongste zusje.

RTL Nieuws meldt dat de cijfers niet eens zoveel afwijken, het zou namelijk gaan om een punt boven de gemiddelde score. Volgens de zussen heeft de lerares Frans het niet goed met hen voor. Om de handschriften van de zussen te vergelijken met eerder werk, schakelde de school een handschriftexpert in. De examencommissie besloot vervolgens dat de zussen allebei geen diploma krijgen. Nu hebben de zusjes zelf ook een deskundige aan het werk gezet. Een familielid meldt dat ze het een stuk grondiger aan gaan pakken. De zussen houden voet bij stuk en laten het voor de rechter komen. Wanneer het kort geding is, is nog niet bekend.

© Nationale Onderwijsgids