Normal_examen_eindexamen_1

Twee zusjes die dit jaar beiden eindexamen deden op het St.Bonifatiuscollege in Utrecht hebben elkaars examen Frans gemaakt. De zusjes zijn door de lerares die argwaan kreeg betrapt, waardoor beide zusjes nu gezakt zijn. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De oudste zus was al een keer blijven zitten, maar stond er ook dit jaar slecht voor. Het jongere zusje kon het zich wel veroorloven om wat lager te scoren. Daarom besloten ze elkaar eindexamen Frans te maken, door de naam van de ander boven het papier te zetten. Het viel de lerares Frans op dat de resultaten wel erg verschilden met hoe de meiden eerder hadden gepresteerd. Daarom vergeleek de docent het examen met eerder ingeleverd werk. De handschriften van de zussen verschilden veel, waardoor de docent kon zien dat de examens niet overeenkwamen met eerder werk. Hierop schakelde de school een schriftexpert in.

Beide leerlingen zijn nu gezakt voor hun eindexamen. De jongste die het erg goed deed op school was al ingeloot voor een studie Geneeskunde. De oudste zus zou ondanks een goed cijfer op Frans waarschijnlijk alsnog gezakt zijn. De moeder van de zusjes is nog in beroep gegaan, maar haar klacht werd ongegrond verklaard. Het is nog onduidelijk of de leerlingen een herkansing mogen maken. De eindexamenfraude is gemeld bij de Onderwijsinspectie, maar deze doet er verder niks mee, omdat scholen zelf verantwoordelijk zijn voor het nemen van maatregelen. 

© Nationale Onderwijsgids