Logo_logo-week-tegen-pesten-rgb-1140x1140-364x273

Jaarlijks wordt in de vierde week van september de Week Tegen Pesten gehouden. Dit jaar is dat van 21 tot en met 25 september 2015 met het thema #Durfjijhetaan. Deze week is het vertrekpunt om aandacht te besteden aan een positieve groepsvorming in de klas. Stichting School & Veiligheid ondersteunt met #Durfjijhetaan scholen tijdens de week en het verdere schooljaar bij het creëren van een positieve groepssfeer, zo meldt de stichting.

In een groep waar iedereen zich veilig voelt, is de behoefte om te pesten kleiner. Om pesten te verminderen is het noodzakelijk om te werken aan een positieve groepsvorming. De Week Tegen Pesten in september sluit aan op een belangrijke periode in het proces van groepsvorming. De eerste weken na de zomervakantie wordt bepaald hoe er de rest van het jaar met elkaar wordt omgegaan en dat bepaalt daarmee ook hoe groot de kans is op pestgedrag. Dit geldt niet alleen voor nieuwe klassen op de middelbare school, maar ook voor bestaande basisschoolklassen.

Stichting School & Veiligheid biedt een speciaal ontwikkelde #Durfjijhetaan-les aan. Deze door de stichting samengestelde les helpt leerkrachten om hun leerlingen te laten ontdekken wat hun kwaliteiten zijn en die van een ander. De gratis les bestaat uit suggesties voor spellen, vragenlijsten en een handreiking voor het voeren van klassengesprekken. De #Durfjijhetaan-les is in te zetten tijdens de Week Tegen Pesten, maar kan daarnaast het gehele schooljaar gebruikt worden.

Vanaf het begin van het nieuwe schooljaar is de les te downloaden op www.weektegenpesten.com. Op deze website  staat in de infotheek onder meer achtergrondinformatie over groepsdynamica, de wet sociale veiligheid op school en informatie over pesten. Vanaf het begin van het nieuwe schooljaar komen op de website blogs van leerkrachten. Daarnaast kunnen leerkrachten en andere geïnteresseerden zich vanaf dat moment aanmelden voor de Inspireer-Mij-Mails. Een wekelijkse portie inspiratie in de vorm van tips, lessuggesties en voorbeelden van boeken en films over thema’s als pesten, kwetsbaarheid en respect. De eerste 50 aanmelders winnen een #Durfjijhetaan-tas.

© Nationale Onderwijsgids