Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft het plan om middelbare scholieren mee te laten doen in de beoordeling van hun docenten. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou het plan steunen, waaronder de VVD en de PvdA. Zo is VVD-Kamerlid Karin Straus van mening dat er op scholen een professioneel personeelsbeleid moet worden gevoerd en het oordeel van leerlingen moet hier een serieuze rol in krijgen. Dat meldt NU.nl.

Slechts 42 procent van de leerlingen zou zich nu gemotiveerd voelen door de docent, blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie. Om deze motivatie en de kwaliteit van de lessen te verhogen zouden leerlingen meer invloed moeten krijgen, vindt LAKS. “Anderen zien de docenten alleen in de wandelgangen. En als ze bij de lessen gaan kijken zijn die er op afgestemd”, zegt LAKS-voorzitter Andrej Josic.

Straus is van mening dat de scholen vrij moeten zijn om zelf te bepalen welke rol de leerlingen dan gaan invullen. Het Kamerlid geeft aan dat scholen bijvoorbeeld leerlingen kunnen laten meebeslissen bij het opstellen van een profiel bij de zoektocht naar een nieuwe docent. Maar, zegt Straus, scholen kunnen ook denken aan een variant waarbij scholieren gevraagd wordt of een bepaalde docent een vaste aanstelling moet krijgen.

Ook Kamerlid Tanja Jadnanansing van de PvdA is voorstander van het plan. Het Kamerlid geeft aan dat de PvdA voorstellen steunt die leerlingen helpen om positieve feedback te geven aan hun docenten. “Zo helpen zij leraren om nog beter les te geven en daarmee komen scholieren weer een stapje dichterbij de beste editie van zichzelf te worden”, zegt Jadnanansing. De Tweede Kamer heeft vandaag een debat over een wetsvoorstel om de inspectie op scholen te verbeteren. 

© Nationale Onderwijsgids