Normal_hamer_rechtszaak

De dertig Amsterdamse ouders die een kort geding hebben ingediend over het nieuwe lotingssysteem stonden gister in de rechtszaal. De ouders hadden een kort geding ingediend, omdat ze ontevreden waren over het nieuwe systeem. De kinderen van de boze ouders werden niet geplaatst op een school van hun keuze. Dat meldt Parool.

De ouders willen dat het mogelijk is om de schoolplekken te ruilen. Diverse ouders hebben dit al geprobeerd op ouderplatform VSA, maar volgens scholenkoepel Osvo is dit tegen de regels. Osvo, die verantwoordelijk is voor het lotingssysteem, zegt dat ruilen oneerlijk zou zijn en strategisch kiezen in de hand zou werken. Nu wilden de ouders via de rechter afdwingen dat er toch van plaats geruild mag worden.

Met het nieuwe lotingssysteem werd 25 procent van de leerlingen niet op een middelbare school van hun keuze geplaatst. Dit percentage zou veel hoger zijn dan andere jaren. Vorige week maakte wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs bekend de coördinatie van het systeem over te nemen. Verder gaf de gemeente aan de evaluatie van het systeem af te wachten. De uitspraak van de rechter komt waarschijnlijk dinsdag. 

© Nationale Onderwijsgids