Normal_advocaat

Sinds dit jaar wordt er een lotingssysteem gehanteerd in Amsterdam bij de toelating van leerlingen op middelbare scholen. Veel ouders zijn ontevreden over het nieuwe systeem. Met het nieuwe systeem zijn namelijk zo'n 75 leerlingen niet op een school uit hun top vijf terecht gekomen. Nu hebben inmiddels dertig ouders zich aangesloten bij advocate en moeder Esther Sprenkeling. Samen spannen zij een kort geding aan. Dat meldt Parool.

Het kort geding wordt aangespannen naar aanleiding van de mismatches voor het nieuwe schooljaar. Meerdere ouders hebben geprobeerd de schoolplek van hun kind te ruilen op het forum van ouderplatform VSA, maar volgens scholenkoepel Osvo is dit tegen de regels. Dit was aanleiding voor Sprenkeling om een kort geding aan te spannen. Inmiddels hebben meerdere ouders zich bij haar gevoegd.

Vijf procent van de leerlingen komt door het lotingssysteem niet op een school uit hun top drie terecht. Dit tot woede en verdriet van zowel ouders als kinderen. “Ik trof veel leerlingen aan die buiten de boot zijn gevallen. Bijvoorbeeld kinderen die op de school van elkaars eerste keuze zijn geplaatst. Eén iemand woont zeventien kilometer verwijderd van haar middelbare school”, zegt Sprenkeling. In het kort geding wordt gepleit voor het tijdelijk opheffen van het ruilverbod, zodat een groot deel van de verkeerd geplaatste leerlingen alsnog op een voorkeursschool terecht kan.

Wethouder Simone Kukenheim heeft vorige week het vertrouwen in de schoolbesturen, vertegenwoordigd door scholenkoepel Osvo, opgezegd. De wethouder heeft er geen vertrouwen meer in dat de scholenkoepel de problemen rond het nieuwe lotingssysteem gaat oplossen. De gemeente gaat nu ingrijpen en neemt de coördinatie over.

© Nationale Onderwijsgids