Normal_advocaat

In Amsterdam wordt sinds dit jaar een lotingssysteem gebruikt om ervoor te zorgen dat de plaatsing van kinderen eerlijker zou verlopen. Alleen zijn vele ouders ontevreden over het nieuwe systeem. Een advocate en moeder van een leerling wil nu een kort geding aanspannen tegen scholenkoepel Osvo. De scholenkoepel verbiedt het ruilen van schoolplekken, zelfs als beide scholieren het willen. Dat meldt Parool.

Volgens Osvo is het verboden om schoolplekken te ruilen in het nieuwe lotingssysteem. Het zou anders oneerlijk zijn en bij het ruilen wordt geen rekening gehouden met de reservelijsten van middelbare scholen. Vijf procent van alle leerlingen komt door het lotingssysteem niet op een school uit het top drie. Dit tot woede en verdriet van zowel ouders als kinderen. 74 procent van de leerlingen komt wel op de school van hun eerste keuze terecht.

De dochter van de moeder die nu een kort geding heeft aangespannen is op de vijfde school uit haar lijst geplaatst. De moeder zegt op te willen komen voor alle schrijnende gevallen. Op het forum van ouderplatform VSA is al een soort marktplaats ontstaan voor het ruilen van schoolplekken. Volgens de advocate staat nergens in de regels dat ruilen verboden is. “Op basis van de beginselen van behoorlijk bestuur wil ik, samen met drie andere moeders die juristen zijn, een zaak aanspannen en ervoor zorgen dat kinderen opnieuw worden geplaatst op een school uit hun top vijf. Dan moeten er maar meer schoolklassen bij”, aldus de moeder.

© Nationale Onderwijsgids