Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

In september 2013 heeft staatssecretaris dekker van Onderwijs het College voor Toetsen en Examens (CvTE) gevraagd om voor leerlingen in vmbo basisberoepsgerichte leerweg (BB) een rekentoets te ontwikkelen. Met deze toets moeten de leerlingen beter kunnen laten zien hoe goed zij presteren ten opzichte van het referentieniveau 2F (burgerschapsniveau) en welke rekenvaardigheden zij wel en (nog) niet beheersen. Dat meldt CvTE.

In de brief van 17 december 2014 aan de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris de ontwikkeling van een rekentoets 2A bekrachtigd en uitgebreid. Er komt een aanvulling voor 2A bij de syllabus rekenen en de rekentoets 2A zal ook ingezet gaan worden in mbo-1 (entree-opleiding) en mbo-2. In studiejaar 2015-2016 zal de pilot in vmbo BB worden voortgezet en zal ook een pilot plaatsvinden in het mbo. In 2016-2017 zal de rekentoets/rekenexamen 2A vervolgens officieel ingevoerd worden en mee tellen in de slaag/zak-regeling.

Op verzoek van het ministerie van Onderwijs is in het voorjaar 2014 gestart met de ontwikkeling van de rekentoets 2A. In maart 2015 heeft een eerste landelijke pilot plaatsgevonden van de rekentoets 2A voor leerlingen in het vierde jaar van vmbo BB. Op basis van deze afname is een voorbeeldtoets samengesteld. Deze voorbeeldrekentoets 2A met een korte toelichting wordt via zowel een digitale als fysieke veldraadpleging voorgelegd aan docenten uit het voortgezet onderwijs en mbo, rekenexperts en andere belanghebbenden.
De resultaten van deze veldraadpleging worden verwerkt in de aanvulling bij de syllabus rekenen 2F en 3F (mbo-4) voor voortgezet onderwijs en mbo, die in mei 2015 is vastgesteld. De resultaten worden ook gebruikt bij de verdere ontwikkeling van de rekentoets/rekenexamen 2A.

Tot en met 2 juli kunnen mensen uit het onderwijsveld hun mening geven over de voorbeeldrekentoets in een enquête. Voor de fysieke veldraadpleging op 25 juni in Utrecht kunnen geïnteresseerden zich hier aanmelden tot en met 18 juni.

© Nationale Onderwijsgids