Normal_onderwijs_schoolbord_

Middelbare school OPDC De Vliedberg in Goes maakt zich zorgen over de toekomst van de leerlingen van de school. Het orthopedagogisch en didactisch centrum (opdc) vangt leerlingen op die door een leerachterstand of sociaal-emotionele problemen nog niet naar een reguliere school voor voortgezet onderwijs kunnen. De school houdt echter noodgedwongen op te bestaan. Dit meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

Het aantal leerlingen op de school is in de afgelopen periode zo drastisch gedaald dat het niet langer mogelijk is goed onderwijs te bieden, zegt het bestuur van de school. Vanaf 1 augustus 2016 gaat de school dicht. De daling is het gevolg van de invoering van het passend onderwijs, waardoor meer leerlingen met een extra zorgbehoefte in het reguliere onderwijs een plek krijgen. Het is niet het eerste opdc dat verdwijnt door de komst van het passend onderwijs. In april werd al bekend dat opdc 't Nijrees vanaf augustus 2016 sluit. Zowel ouders van leerlingen als politici reageerden geschrokken op het nieuws.

Ook het personeel van De Vliedberg maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de sluiting voor de leerlingen. Voor veel van hen is een reguliere middelbare school geen optie omdat zij daar sociaal-emotioneel nog niet aan toe zijn of zware leerproblemen hebben. Op De Vliedberg krijgen zij onderwijs in kleine klassen met intensieve begeleiding. De school vraagt zich af of in het reguliere onderwijs dergelijke intensieve zorg en aandacht wel mogelijk is.

OPDC De Vliedberg in Goes maakt nu nog deel uit van het Samenwerkingsverband Oosterschelderegio en biedt ondersteuning aan de middelbare scholen Edudelta College, Ostrea Lyceum en Pontes scholengroep.

© Nationale Onderwijsgids