Normal_stoelen_op_tafel_school_sluit_dicht_stopt

Het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) heeft naar een tiental scholieren een afwijzingsbrief gestuurd. Volgens het nieuwe plaatsingsbeleid is het afwijzen van leerlingen niet toegestaan. Volgens de school zouden de leerlingen minder geschikt zijn voor het MLA en daarom zijn doorverwezen naar andere middelbare scholen. Dit meldt het Parool. 

Sinds dit jaar geeft de basisschool het bindende schooladvies uit over het juiste schoolniveau van de leerling. Met het afwijzen van leerlingen zou het MLA buiten het boekje gaan. Scholen mogen bij twijfel aan het advies wel meer informatie opvragen over cijfers en de ontwikkeling van de leerling en eventueel in gesprek gaan met de betreffende basisschool. “Maar zolang het basisschooladvies passend is, moet de leerling in het systeem van de school naar keuze worden opgenomen. Dan kan het eind mei gewoon meedoen in de centrale matching voor middelbare scholen”, zegt bestuursvoorzitter van het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO), Herbert de Bruijne.

Volgens De Bruijne speelt in de afwijzing van het MLA de nieuwigheid van het systeem een rol. De middelbare school zou hiermee niet naar een manier zoeken om alleen de beste leerlingen toe te laten. De Bruijne zegt dat het te weinig leerlingen betreft om een stelselmatige afwijzing te zijn. “Het is onvermijdelijk dat middelbare scholen door dit nieuwe systeem twijfels hebben bij enkele leerlingen, daarom is het van belang dat bij de basisschool voldoende informatie wordt ingewonnen over waarom die leerling op het vmbo-t of havo thuishoort.”

Het MLA is op de afwijzingen aangesproken via de koepel voor Amsterdamse basisscholen BSO en de vereniging van middelbare scholen OSVO. De school zou nu weer in overleg zijn met ouders en basisscholen. 

© Nationale Onderwijsgids