Logo_nationale_onderwijsweek

De Toetsingscommissie van de stichting Nationale Onderwijsweek heeft Dordrecht verkozen tot Nationale Onderwijsstad 2015-2016. Dat heeft de stichting vandaag bekend gemaakt aan wethouder Onderwijs Bert van de Burgt in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. De verkiezing van Dordrecht kan, volgens de Toetsingscommissie, tot voorbeeld dienen voor de landelijke ontwikkeling van het onderwijs. Dit meldt Stichting Dordrecht Marketing.

"Het Leerpark, de Duurzaamheidsfabriek en de Techniekagenda zijn innovatief te noemen. In het nieuwe Onderwijsmuseum is niet alleen de geschiedenis van het onderwijs te volgen, maar zullen studenten dagelijks op het beroepsleven worden voorbereid. Die verbinding tussen onderwijs en beroepen laat ook zien op welke wijze het onderwijs evolueert”, zegt Dolf van Veen, voorzitter van de Toetsingscommissie.

De Drechtstedengemeenten zijn gespecialiseerd in maritieme techniek. Op dit terrein biedt de regio veel werkgelegenheid. Vooral MBO-ers zijn erg gewild. Wethouder Van de Burgt is blij met de uitverkiezing. "Het bewijst dat we in beeld zijn als regio waar veel aandacht is voor innovatieve onderwijsvoorzieningen en waar de vorming van jonge mensen hoge prioriteit krijgt."

Het thema van de Nationale Onderwijsweek, 'meer dan school', past goed bij Dordrecht, vindt Van de Burgt. "Onze samenleving is als een 'living lab': leren en werken doe je overal. We willen dat jongeren een toekomst hebben op de regionale arbeidsmarkt en dat bedrijven geschikt personeel in de buurt kunnen vinden. Met innovatieve manieren van leren, de inrichting van het onderwijs en de wisselwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven willen we dit mogelijk maken."

Het komend schooljaar spannen onderwijsinstellingen, bedrijven en gemeente zich in om een interessant programma te maken rondom het thema 'meer dan school'. Op de agenda staan onder andere TechniekDock in mei, een techniekweek in juni, de Nationale Onderwijsweek in oktober, de techniekagenda, en de landelijke verkiezing leraar van het jaar.

© Nationale Onderwijsgids