Normal_technasium

De driekoppige jury had zaterdag 18 april in de Schouwburg in Almere de moeilijke taak om één winnaar aan te wijzen van de Technasium Top Award 2015. Uiteindelijk ging het team van het Calandlyceum uit Amsterdam er vandoor met de gewilde award.

Met hun idee, de 'Aqua Wall' behaalden ze de eerste plaats! Het idee van Ouidad Oijjit, Erum Ilyas, Liane van Halteren en Melissa Dorland van het winnende team is een energie opwekkende installatie, geïnspireerd door het zweten van zoogdieren. Door de wind op de muren te gebruiken om koelvloeistof af te laten koelen en de zon aan de andere zijde van het gebouw voor warmte te laten zorgen, ontstaat een temperatuurverschil, wat met een stirlingmotor wordt omgezet in energie.

De tweede prijs ging naar het Melanchthon uit Bergschenhoek, met hun idee geïnspireerd door de Aronskelk en de derde prijs naar het Cals College uit Nieuwegein, zij lieten zich voor hun zonwering inspireren door fotosynthese. De twaalf beste schoolteams lieten tijdens de tweedaagse finale zien hoe je van je ontwerp een werkend prototype maakt en dit ook nog eens professioneel demonstreert en presenteert. De video over de Technasium Top Award op 18 april is hier te bekijken.

Het Technasium is een onderwijsstroom voor bèta-onderwijs voor vwo en havo, met het eindexamenvak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). De leerlingen werken aan echte vraagstukken, in opdracht van externe partijen. Dat is ook het geval bij de Technasium Top Award (een initiatief van Stichting Technasium en TechniekTalent.nu). De wedstrijd daagt leerlingen uit innovatieve oplossingen te bedenken, voor een jaarlijks wisselende opdrachtgever. Basisvoorwaarde is dat de opdracht maatschappelijk relevant is.

© Nationale Onderwijsgids