Normal_foto_deelnemers_afgelopen_editie_roosevelt_world_schools_academy_in_middelburgjpg

De 48 talentvolste scholierdebaters van Nederland worden van 1 tot en met 3 mei klaargestoomd voor het internationale debattoneel tijdens de Roosevelt World Schools Academy. Na een strenge selectie nemen hier de 48 talentvolste scholierdebaters uit heel Nederland aan deel. Tijdens een Engelstalige trainingsweekend wordt de voorselectie gemaakt van de nationale delegatie voor het WK Debatteren voor Scholieren in 2016 in Stuttgart. Dit meldt de Stichting Nederlands Debat Instituut.

In de selectie zitten vooral leerlingen uit 4- en 5-vwo. Op het trainingsweekend debatteren de jongeren drie dagen lang. De Provincie Zeeland heeft als speerpunt ‘jongerenparticipatie’ met Jouw Zeeland als eigen jongerenplatform. Een pijler van jongerenparticipatie is de leerlijn jongeren en debat. Met deze leerlijn wil de Provincie jongeren kennis laten maken met provinciale politiek en debatvaardigheden bijbrengen. De debatvaardigheden kunnen jongeren vervolgens weer toepassen bij bijvoorbeeld het meepraten over beleid.

Debatteren als lesmethode bereidt jongeren voor op de arbeidsmarkt door competenties te ontwikkelen waaraan behoefte is in de kennissamenleving: 21st century skills. Door te oefenen met debatteren verbeteren scholieren hun gespreks-, luister- en argumentatievaardigheden. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en leren ze standpunten van verschillende kanten te bekijken, te bevragen en te begrijpen. De jongeren gaan in op elkaars argumenten, weerleggen die inhoudelijk en brengen hun toegewezen standpunten overtuigend naar voren tijdens presentaties. Nederland staat op de tiende plek op de wereldranglijst debatteren voor scholieren.

Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, Cogency Debate Education en Stichting Dutch Schools Debating Championships (DSDC), met ondersteuning van University College Roosevelt en Provincie Zeeland.

© Nationale Onderwijsgids