Normal_pesten_jongens_onherkenbaar

(Novum) - De traditionele examenstunt op de scholengemeenschap 't Schylger Jouw in Midsland op Terschelling is woensdag volledig uit de hand gelopen. Een aantal leerlingen had de school beklad met leuzen die verwijzen naar de NSB en concentratiekampen van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.

De school heeft de stunt direct afgeblazen, alle feestelijke activiteiten geschrapt en de leerlingen naar huis gestuurd, aldus directeur Gerrit Schreuder. "Enkele leerlingen zijn veel te ver gegaan. Wij snappen ook niet wat ze heeft bezield. Op school schenken we in de geschiedenislessen veel aandacht aan de oorlog", zegt Schreuder.De scholieren zijn zelf aan de slag gegaan om de leuzen te verwijderen, maar om alles weg te krijgen moet er waarschijnlijk een professioneel schoonmaakbedrijf komen, aldus de directeur.

Een aantal partijen maakt zich grote zorgen over toename van antisemitisme op scholen, waaronder het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Volgens deze partij reageren schoolbesturen vaak verkeerd op incidenten. De stijging van de agressie tegen joden lijkt vooral te maken te hebben met de Gaza-oorlog van afgelopen zomer. Minister Asscher van Sociale Zaken noemt de toename slecht nieuws. Hij ziet de cijfers als een aansporing om strijd te blijven voeren tegen jodenhaat. Volgens Asscher wordt er al enige tijd gewerkt aan het bespreekbaar maken van antisemitisme op scholen.