Normal_werk_stage_praktijk

(Novum) - Bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 15 en 25 jaar heeft het afgelopen jaar vrijwilligerswerk gedaan. Dat blijkt uit CBS-onderzoek voor de Landelijke Jeugdmonitor dat woensdag werd uitgebracht.

De monitor meet in hoevere jongeren participeren in de maatschappij. In het onderzoek komt naar voren dat mannen en vrouwen evenveel vrijwilligerswerk doen. Bijna de helft van de ondervraagden zette zich in 2014 ministens een keer in als vrijwilliger. Tussen mannen en vrouwen zit wel een verschil in de aard van die werkzaamheden. Jonge mannen zetten zich vaak in voor een sportvereniging (25 procent). Onder de jonge vrouwen ligt dat percentage met 17 procent beduidend lager.

Vanaf het schooljaar 2014-2015 is een maatschappelijke stage niet meer verplicht. Een maatschappelijke stage houdt in dat jongeren 30 uur vrijwilligerswerk doen als onderdeel van hun schoolcarrière. Scholen staan nu vrij om zelf te beslissen of ze de maatschappelijke stage onderdeel willen maken van hun onderwijsprogramma.