Normal_examen_tentamen_leerling

Steeds meer eindexamenleerlingen vragen om bijles aan de Haagse stichting Students4students. Dit jaar wordt een recordaantal van 150 leerlingen geholpen voor hun eindexamen. Reden zou zijn dat scholen de leerlingen zelf te weinig voorbereiden op de examens. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Andere jaren werden gemiddeld zo'n honderd leerlingen geholpen met bijles. Over de stijging naar 150 maakt mede-oprichter van Students4students, Jaimani Ladi, zich zorgen. “Het is natuurlijk positief dat leerlingen ons zo goed weten te vinden, maar aan de andere kant is het zorgelijk dat zo veel scholieren die hulp nodig hebben. Zij worden kennelijk onvoldoende op de examens voorbereid op school”, zegt Ladi. 

De bijlessen aan de eindexamenleerlingen worden gratis gegeven, in ruil daarvoor krijgen de studenten studiepunten. Ladi benadrukt dat van te voren eerst bekeken wordt of de student wel geschikt is om bijles te geven. “Het zal bijvoorbeeld nooit zo zijn dat een student die zelf vmbo heeft gedaan, bijles geeft aan een vwo'er.”

Ladi is zelf student Integrale Veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool. Hij wil meepraten over veranderingen in het onderwijs. Zelf iets doen in onderwijsland is dan essentieel. De stichting wil naast het geven van bijles ook trainingen geven aan docenten om hen bij te spijkeren over de belevingswereld van jongeren. “Ik hoor van zo veel scholieren dat docenten van boven de veertig niet meer weten wat er speelt in het leven van jongeren. Zij hebben bijvoorbeeld moeite om technologische ontwikkelingen bij te benen. Om goed onderwijs te geven, moet je elkaar begrijpen”, aldus Ladi. 

© Nationale Onderwijsgids