Normal__cid_f271f90c9d714862a62888e449e83693_fleurpc

Op 15 april vond in een uitverkocht Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort de twaalfde Junior Speaking Contest plaats. In deze door EP-Nuffic georganiseerde competitie nemen middelbare scholieren uit hele land het tegen elkaar op. Ze speechten in het Engels rond het thema ‘Too much of a good thing …?’

De scholieren uit het tweede en derde leerjaar traden tijdens deze Junior Speaking Contest op voor het kritische oog van een vakjury en tweehonderd man publiek. “Het is goed om te zien dat de deelnemers niet alleen enthousiast zijn, maar dat ze ook een buitengewoon hoog niveau Engels spreken. Ik geef het je te doen om op zo’n jonge leeftijd voor een volle zaal je verhaal af te steken. De winnaars waren heel goed, maar we weten ook dat zij een generatie scholieren vertegenwoordigen die dankzij tweetalig onderwijs bijzonder goed hun talen spreken en dat ook durven te tonen”, zegt Rick de Graaff, lid van de jury en hoogleraar tweetalig onderwijs.

In totaal zijn er drie categorieën waarin een winnaar wordt gekozen. Bij de tweedeklassers was Vanessa Tsogorani van het Haarlemmermeerlyceum in Hoofddorp de winnaar, gevolgd door Inoue van den Berg van het Stedelijk Dalton Lycuem uit Dordrecht. Bij de derdeklassers heeft Lotte Bootz van het Mendel College in Haarlem gewonnen, met als runner-up Gijs van Bremen van het Rijnlands Lyceum Wassenaar. Winnaar van de publieksprijs Gift of the Gab was Gijs van Bremen.

De Junior Speaking Contest is een initiatief van EP-Nuffic in samenwerking met het landelijk netwerk voor tweetalig onderwijs. In de afgelopen maanden vonden er acht regionale voorrondes plaats waarin 162 scholieren van 84 scholen uit het netwerk streden voor een plaats in de finale. Oxford University Press sponsort het evenement.

EP-Nuffic is het expertise- en dienstencentrum voor internationalisering in het Nederlandse onderwijs. Van primair en voortgezet onderwijs tot beroepsgericht en hoger onderwijs en onderzoek.  

© Nationale Onderwijsgids