Normal_vmbo_klas

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft het wetsvoorstel voor de invoering van profielen in het vmbo en de vernieuwing van beroepsgerichte examenprogramma's naar de Tweede Kamer gestuurd. Er moeten meerdere wetten worden aangepast voor de invoering van de profielen. Dit meldt de VO-Raad. 

Het advies van de Raad van State stuurt Dekker ook mee. In het advies maakt de raad een aantal kanttekeningen bij het voorstel, zo kunnen ze bijvoorbeeld geen betrouwbare inschatting maken hoeveel scholen op 1 augustus 2016 gaan overstappen naar het gebruik van profielen in het vmbo en hoeveel scholen hier nog niet klaar voor zijn. Sommige scholen zouden zo snel mogelijk van start willen gaan met de herinrichten. Andere scholen geven aan meer tijd nodig te hebben voor een zorgvuldige voorbereiding. Een oplossing zou zijn om scholen de mogelijkheid te geven ook per 1 augustus 2017 te starten met de herinrichting.

De herinrichting van het vmbo houdt in dat ruim dertig afdelingsprogramma’s worden vervangen door tien profielen, bestaande uit gemeenschappelijke vakken en beroepsgerichte profiel- en keuzevakken. Deze profielen moeten het mogelijk maken om de leerlingen onderwijs op maat aan te bieden en optimale leerlijnen naar het mbo vorm te geven. Ook moet het beroepsonderwijs zo beter aansluiten op de regionale arbeidsmarkt. Met de herinrichting komt er ook een verandering van de naamgeving van de sectoren, zo komt er een eenduidige terminologie voor het gehele vmbo. 

© Nationale Onderwijsgids