Normal_justitie

De rechtbank heeft een 25-jarige man uit Twello tbs met dwangverpleging opgelegd voor het neersteken van een 13-jarige scholiere uit dezelfde plaats. De advocaat van de man voerde aan dat de man op dat moment in een psychose verkeerde en dat er dus geen sprake was van voorbedachte rade. De rechter acht het echter bewezen dat de man haar doelbewust met een mes heeft gestoken. De man zou al een week hebben rondgelopen met het plan om een meisje vermoorden. Dit meldt de NOS.

In september vorig jaar stond de man te wachten op het schoolterrein van het Veluws College in Twello met het plan een meisje te vermoorden. De man wilde de gevangenis in. Slachtoffer van zijn voornemen werd de 13-jarige leerlinge. De man stak haar twee keer met een mes in de buik. Het meisje overleefde de aanval en slaagde erin te vluchten. Ze heeft een groot litteken overgehouden aan de steekpartij. Na het incident gaf de man zichzelf aan bij de politie.

De advocaat van de man pleitte dat er geen sprake was van opzet omdat de man een ernstige psychiatrische stoornis heeft en op het moment van het steekincident een psychose had. De rechter beschouwt zijn daad echter als een poging tot moord omdat hij al zo lang met zijn plannen rondliep. Hij zal langdurig worden behandeld in een kliniek omdat volgens een rapport de kans op herhaling bij de man groot is vanwege zijn psychiatrische stoornis. Ook moet hij het meisje een schadevergoeding betalen.

© Nationale Onderwijsgids