Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

Staatssecretaris Dekker wil een experiment starten met verminderde regelgeving voor scholen. De pilot 'Regelluwe scholen' is echter alleen toegankelijk voor excellente onderwijsinstellingen en daar zijn scholen zonder dat predicaat verbolgen over. Zo zou blijken uit een peiling onder 369 schoolleiders door de vereniging van christelijk onderwijs Verus. Dit meldt Telegraaf.

Een grote meerderheid, bijna negentig procent, van de gevraagde schoolleiders vindt het onterecht dat alleen excellente scholen mee mogen doen aan de proef. Een derde van hen vindt dat alle scholen in aanmerking moeten komen. De helft zegt dat alleen zwakke en zeer zwakke scholen uitgesloten moeten worden van deelname.

Veel docenten en schoolbestuurders klagen al jaren over de hoge administratielast en grote hoeveelheid wetten en regels in het onderwijs. Zo'n driekwart van de schoolleiders uit de peiling zegt dan ook met de pilot mee te willen doen om te ontkomen aan de regeldruk. De pilot heeft als doel om te zien hoe scholen omgaan met een vermindering van de regels en het toezicht daarop. Zo zouden de scholen die meedoen aan het experiment meer vrijheid krijgen om zelf de onderwijstijd in te delen. Ook zijn ze dan niet verplicht te rapporteren over de vorderingen van leerlingen en over plannen van de school. Dit moet de administratieve last voor scholen verlichten en de kwaliteit van het onderwijs verhogen.

Belangenbehartiger van het voortgezet onderwijs, de VO Raad, pleit al langere tijd voor het verminderen van de regeldruk in het onderwijs maar vindt de gekozen vorm van het ministerie geen goed plan. De pilot moet vijf jaar gaan lopen en dat vindt de VO Raad te lang. De raad ziet liever dat er op korte termijn structurele ruimte gecreëerd wordt in de regelgeving voor scholen.

© Nationale Onderwijsgids