Normal_vlag_duitsland

De Tweede Kamer moet het belang van het vak Duits op de agenda zetten en maatregelen nemen om de kennis van de Duitse taal onder Nederlandse jongeren te vergroten. Dat vindt de Actiegroep Duits, die zich al ruim drie jaar sterk maakt voor de positie van het vak Duits in het Nederlandse onderwijs.

De vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat vandaag in gesprek met vertegenwoordigers van verschillende instanties, vooral uit onderwijs en regionale overheden. Dat de politiek zich nu met dit thema bezighoudt, maakt volgens de Actiegroep duidelijk dat het belang van Duitse taalkennis inmiddels ook in Den Haag onderkend wordt.

Op de agenda staat onder meer de uitvoering van de motie van VVD-Kamerlid Karin Straus. Deze motie, die in april vorig jaar werd aangenomen, riep de regering onder meer op om de ‘Mach mit!’-campagne van de Actiegroep Duits te ondersteunen. “Dit is tot nog toe echter niet gebeurd”, zegt Günter Gülker, directeur van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), een van de partners van de Actiegroep. “Vooral voor het bedrijfsleven is kennis van de Duitse taal van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat 86 procent van de ondernemers het beheersen van de Duitse taal als een noodzaak ziet om succesvolle handelsrelaties met Duitsland te onderhouden.” Toch is er vanuit het bedrijfsleven niemand bij het ronde tafelgesprek aanwezig. “Wij hopen dat er in het gesprek niettemin stappen worden gezet die rekening houden met het grote belang van de Duitse taal voor onze economie”, aldus Gülker.

Sinds de start van de ‘Mach mit!’-campagne in 2012 heeft de Actiegroep Duits al ruim 230 scholen bezocht met haar ‘Mach-mit-Mobil’ en met meer dan 20.000 leerlingen gewerkt. Dat de activiteiten van de Mach-mit-Mobil resultaat hebben, blijkt uit een enquête onder de bezochte scholen. Maar liefst 83 procent van de docenten gaf aan dat hun leerlingen na het bezoek van de ‘Mach-mit-Mobil’ gemotiveerder waren voor het vak Duits dan daarvoor.

Om haar pleidooi voor betere kennis van de Duitse taal kracht bij te zetten, organiseert de Actiegroep Duits op donderdag 23 april 2015 voor de vierde keer de landelijke Dag van de Duitse taal. Op die dag zal bij Fontys Hogeschool Venlo een conferentie plaatsvinden over het belang van de Duitse taal voor de grensregio.

© Nationale Onderwijsgids